Hörneå bys hemsida
web-redaktör:
lena.lindholm
kontakt

Max Fenders MELLO-dier

Musik i Hörneå

Hörneås historia

Konst och Kultur i "Hörneåfors"

Startsida

Hörneå bys hemsida www.becken.se

Max Fenders MELLO-dier

Årets "MELLO" 2020 är på tapeten, med start idag lördag 2020-02-01. Vad är då bättre en dag som denna än att blicka tillbaka på musik i Hörneå och Hörnefors.

På Becken-Webbens titelsida om musik har det berättats om många musikaliska personer. I kronologisk ordning de sista 200 åren nämns Spel-Erik, Algot Engström, och Johannes Norgren. Även Bert-Åke Varg kan sägas tillhöra musiken i Hörnefors, från mer modern tid. Se även Bert-Åkes son Pontus som sjunger en hyllning till sin far år 2012, ackompanjerad av bilder från Becken-Webben (direktlänk till låten via denna länk).

Den här artikeln ägnas Max Fenders från Hörnefors som hade sin storhetstid som dansband på 1970-talet.

Orchestrola Zeppelinare

Bild 1. Stenkakor singlas ut som ”Frisbees” från en Zeppelinare julen 1929, hämtat från artikeln Kajsa från Skönberga. Denna bild har inget alls med Max Fenders att göra. Dåtidens mediabolag Orchestrola gav ut stenkakor att beställa. Julsupplementet 1929 hittades bland Algot Engströms sparade dokument.

Upprinnelsen till dagens artikel var en liten "loppis-butik" på gamla Hörnefors Sulfitfabrik. Där annonseras att "LOPPIS ÄR POPPIS", och bland allehanda saker fanns två "skivbackar" med LP-skivor. Sådana var dåtidens moderna format för musik - stora 33-varvs vinylskivor. Innan dess fanns 45-varvs singel, dessförinnan 78-varvs stenkakor, och ännu äldre format fanns på rulle. Dessutom fanns ju rullbandspelare och kassettband, otroliga minnen med trasslande band. Efter vinylen kom ju CD-skivan och därefter MP3-spelare, innan dagens moderna tider tog över. Mycket har blivit enklare, men, är musiken bättre idag?

Max Fenders - en hjärtesak

Bild 2. Max Fenders LP - "en hjärtesak". Kläder typiska för tiden och lika färg-glatt som leende musiker.

Max Fenders låg i skivbacken, inte en utan hela tre LP-skivor. Det började med En Hjärtesak (se bild 2), sedan En Hjärtesak volym 2 och En Hjärtesak volym 3.

Max Fenders Mats o Theo

Bild 3. Max Fenders - Mats o Theo.

Max Fenders tillhörde de stora dansbanden på 70- och tidigt 80-tal, med listettor på Svensktoppen. De har även bidragit med "kult" på hög nivå, exempelvis med låten Vi går hem till Max med tidstypiska dansbandsrim som strax, lax och flax. Denna sjöngs av Per-Örjan Ådén, tycker man sig se. Då var det i TV-programmet Nygammalt 1975 men framträdandet har ofta återkommit i exempelvis nöjesprogrammet Doobidoo.

Max Fenders Christer o Per-Örjan

Bild 3. Max Fenders - Christer o Per-Örjan.

Låten Vindens Melodi var en annan hitlåt som sjöngs i samma Nygammalt 1975. Den låten sjöngs av Mats Långström. Mats berättar historien om deras karriär, att titta på via denna länk.

Max Fenders Lennart o Janne

Bild 4. Max Fenders - Lennart o Janne.

År 2017 var det comeback för Max Fender, i Umeå på Universumscenen. Skynda till LOPPIS ÄR POPPIS och inhandla Hörneforshistoria i form av tre LP-skivor. Kultur på hög nivå, Max Fenders som satt Hörnefors på musikkartan för 30-40 år sedan.

Gunnar Engström, 2020-02-01

Tillägg: 2020-02-02
Efter att ha hört årets första deltävling av Melodifestivalen - observera att man endast hört men inte sett på programmet - tycker man sig nog konstatera att musiken var bättre förr, exempelvis Max Fenders från Hörnefors!

Gunnar Engström, 2020-02-02

Tillägg: 2022-12-31
Mats Långström gick bort under december 2022, se länk.

Gunnar Engström, 2022-12-31

 

Har Du något att berätta? Maila Din berättelse eller artikel till redaktionen.

Besökare

Hörneå bys hemsida www.becken.se